اوراق بدهی یکی از روش های تأمین مالی غیر تورمی
به گزارش دکور پرداز، در بازارهای مالی و تجاری، اوراق بدهی بعنوان یکی از ابزارهای اساسی برای جذب سرمایه و تأمین نیازهای مالی شرکت ها و دولت ها شناخته می شوند.
به گزارش دکور پرداز به نقل از مهر یکی از روش های تأمین مالی غیر تورمی که در کنار گسترش و توسعه فعالیتهای عمرانی اما هیچ بار تورمی را بر اقتصاد تحمیل نمی کند مساله تأمین مالی از راه اوراق بدهی است.
در بازارهای مالی و تجاری، اوراق بدهی بعنوان یکی از ابزارهای اساسی برای جذب سرمایه و تأمین نیازهای مالی شرکت ها و دولت ها شناخته می شوند. این اوراق، همچون بندهای ترکیبی مالی است که به سرمایه گذاران امکان می دهند بعنوان اعتباردهنده به شرکت ها و دولت ها سرمایه گذاری کنند. این اوراق معمولا دارای مدت زمان و نرخ بهره مشخصی هستند که بر مبنای شرایط بازار و وضعیت مالی صادرکننده تعیین می شوند. در این مقاله به بررسی انواع اوراق بدهی، مزایا و معایب سرمایه گذاری در این اوراق، تأثیرات اقتصادی و مالی آنها در بازارهای مالی و راهنمایی هایی برای سرمایه گذاری در آن پرداخته شده است. پیش تعریف اوراق بدهی به زبان ساده، ضروری است توضیحی در مورد بازار بدهی عرضه شود. بازار بدهی بخشی از بازار مالی است که در آن اوراق بدهی مختلف، همچون اوراق قرضه، اوراق مشارکت و ابزارهای مالی اسلامی معامله می شوند. بازار بدهی بعنوان یک بخش اساسی از بازارهای مالی، اهمیت بالای ی در تأمین نیازهای مالی و اقتصادی شرکت ها و دولت ها دارد. اوراق در بازار بدهی بعنوان ابزاری برای جذب سرمایه و تأمین منابع مالی برای سرمایه گذاری ها، پروژه ها و فعالیتهای اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین، سرمایه گذاران از راه سرمایه گذاری در این اوراق امکان دسترسی به سرمایه و سودآوری را بدون دخالت مستقیم در مدیریت و عملکرد شرکت ها یا دولت ها فراهم می کنند.
در این بازار، عوامل مختلفی همچون نرخ بهره، مدت زمان، ریسک اعتباری و سایر عوامل مؤثر بر ارزش و قیمت اوراق بدهی تاثیر گذار هستند. با عنایت به این عوامل، بازار بدهی امکان دارد تحت تاثیر عوامل مختلف اقتصادی، سیاسی و مالی قرار گیرد و تحولاتی را تجربه کند که بر ارزش و عملکرد این اوراق تاثیر می گذارد. به صورت کلی، بازار بدهی یکی از بخش های حیاتی و اساسی بازارهای مالی است که نقش مهمی در تأمین منابع مالی، انتقال ریسک و فعالیتهای اقتصادی دارد و برای سرمایه گذاران و صادرکنندگان آن، فرصت ها و چالش های بسیاری به دنبال دارد.
سید محمدحسن ملیحی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه اوراق بدهی برای پروژه های عمرانی اقدامی خوبی است، اظهار داشت: در سازمان بورس اوراق بهادار ابزارهای مناسبی برای پروژه های عمرانی پیشبینی شده است و مهم ترین آنها اوراق استصناع یا سفارش ساخت است، این اوراق به صورت ترکیبی است که می تواند بعد از دوران ساخت با مدل مشابه اوراق اجاره و یا مرابحه و یا سایر روش ها، سرمایه گذاران خویش را از انتفاع بالایی بهره مند سازد که زیرساخت آن در سازمان بورس پیشبینی شده است.
این کارشناس و فعال اقتصادی اضافه کرد: پروژه های عمرانی که در کشور دیده شده است نگاه اینست که از بودجه های جاری تغذیه شود و اگر از راه اوراق بدهی بتوانیم سریع تر کار را اجرایی نماییم منافع بیشتری از پروژه به دست می آید، وقتی پروژه ای به دلیل نبود بودجه زمان بر شد، هزینه ها افزایش پیدا کرده و استهلاک بیشتر می شود. مسئله دوم اینست که پروژه هایی که در گذشته اولویت های بعدی بودند، با تأمین مالی جدید از اوراق بدهی می توانند در اولویت اجرا قرار بگیرند.
ملیحی با اشاره به اینکه زیر ساخت های بازار سرمایه برای انتشار اوراق بدهی برای تأمین مالی پروژه های زیر ساختی و عام المنفعه مناسب نمی باشد، اضافه کرد: این نوع اوراق برای تأمین مالی پروژه های اقتصادی مناسب می باشد و ضروری است این نگاه مبنای کار قرار بگیرد، یعنی پروژه هایی که بازگشت سریع تر سرمایه دارند و اقتصادی هستند باید با اوراق تأمین مالی شوند.
این کارشناس و فعال اقتصادی به نگاه تأمین مالی از بانکها و بازار سرمایه اشاره کرده و اضافه کرد: در دنیا تأمین مالی دراز مدت توسط بازار سرمایه انجام شده و تأمین مالی کوتاه مدت در نظام بانکداری صورت می گیرد یعنی ابزار بازار سرمایه برای تأمین پروژه و ابزار بازار پول برای نیازهای کوتاه مدت و اصلاح سرمایه در گردش صورت می گیرد ولی در کشور ما عمده تأمین مالی پروژه ها از بازار پول و نظام بانکداری تأمین می شود و این نوع تأمین مالی مشکلاتی شامل عدم شفافیت، اقتصادی نبودن پروژه ها، دستوری بودن را دارد.
وی افزود: از سال ۸۹ ابزارهای تأمین مالی بر اساس عقود مبادله ای و مشارکتی در بازار سرمایه ساختارسازی و ابزارسازی شد، نخستین اوراق اجاره بود، با توسعه اوراق در بازار سرمایه در دهه ۹۰ ساختارهای بازار سرمایه در تأمین مالی از راه ابزار بدهی به بلوغ رسید، در دهه ۹۰ اوراق های جدید مرابحه، استصناع، مضاربه، رهنی، منفعت و غیره در این خصوص ابزارسازی شد.
ملیحی افزود: بار عمده تأمین مالی پروژه ها را در شرایط فعلی در کشور، نظام بانکداری به دوش کشیده و عملا از ابزارهای مختلف بازار سرمایه برای تأمین مالی شرکت ها و پروژه ها به درستی و به صورت کامل استفاده نشده و امروز دولت سهم عمده انتشار اوراق را برای کسری بودجه به خود اختصاص داده و انتشار اوراق باری پیش برد پروژه های عمرانی اتفاقی رو به جلو است.
این فعال اقتصادی تشریح کرد: دولت زمانی کسری بودجه دارد تلاش می کند در قدم اول بودجه پروژه های عمرانی را کم کند، اگر انتشار اوراق برای پروژه های عمرانی اجرایی شود اتفاق بزرگ و مبارکی است، امسال دولت شاید نتواند به میزان زیادی اوراق بدهی برای تأمین مالی پروژه های عمرانی استفاده نماید چون دولت در بودجه مصوب، برای کسری بودجه انتشار اوراق بدهی را پیشبینی کرده که احتمالا برای بودجه عمومی به آن نیازمند باشد.
سید محمد حسن ملیحی در پاسخ به این سؤال که آیا اوراق بدهی تورم زا است یا خیر، اظهار داشت: ابتدا باید ریشه های تورم را بررسی نماییم و ببینیم آیا انتشار اوراق می تواند در کدام عامل اثرگذار باشد؟ ریشه ها و عوامل تورم که در اقتصاد ایران با آن مواجه هستیم به طور عمده ۵ عامل اصلی دارد که عبارت است از: تورم ناشی از فشار هزینه ها - تورم رکودی، تورم ناشی از فشار تقاضا که می تواند عامل پولی داشته باشد مانند رشد نقدینگی، تورم ناشی از مشکلات ساختاری و بنیادی مانند کار آمدی پایین مدیریت بنگاه های دولتی و نیمه دولتی، تورم وارداتی و عدم تراز پرداختی و تورم ناشی از انتظارات تورمی.
ملیحی اضافه کرد: انتشار اوراق هیچکدام از مؤلفه های افزایش تورم فوق را نداشته و نقدینگی را در جامعه جمع می کند و فشار نقدینگی را می کاهد، اگر این اوراق ها در حوزه خاصی با حجم زیاد منتشر شود می تواند تورم در یک یا دو کالا را افزایش دهد اما به دلیل پایین بودن حجم اوراق این نگرانی برای افزایش تورم وجود ندارد، با عنایت به سایز اقتصاد و اوراق این نگرانی هم وجود ندارد.
ملیحی در انتها اظهار داشت: اگر برای تأمین مالی پروژه های عمرانی از اوراق استفاده گردد و اوراق بدهی صرف کسری بودجه نشود، دستاوردهای خوبی را برای اقتصاد ایران خواهد داشت و اگر این تصمیم در وزارت اقتصاد اجرایی شود می تواند اتفاق مبارکی برای کشور باشد. وقتی پروژه های عمرانی فعال شوند نرخ بیکاری کاهش خواهد یافت، صنایع بیشتری فعال خواهند شد و بازارهای مختلف کشور از این اتفاق بهره مند شده و مردم هم سود آنرا در زندگی خود حس می کنند.
منبع: decorpardaz.ir
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب