سنگ تراشی های سورن میناسیان به همراه فیلم
دکور پرداز: اصفهان مهمانش شدیم و قصدمان این بود از قبرهایی حرف بزنیم که قلم و چکشِ استاد سورن میناسیان سنگشان را حجاری کرده است.
قرارمان با هنرمند سنگتراش سنگ های قبر، محل کارگاهش در گورستان ارامنهی اصفهان بود؛ سنگتراشی که متولد سال ۱۳۲۶ در محلهی نظر غربی اصفهان است و بعدها به خیابان خاقانی و محله تبریزی ها آمد و مدتی هم هست که در کوچه صفوی روزگار می گذرانَد؛ اما بخش عمدهی حضورش در گورستان است. او سنگتراشیِ سنگ ق برهای این گورستان را در کودکی آغاز کرد و تاکنون همچنان هنرمندانه بر روی این سنگ ها می سازد و می پردازد.
استاد سورن میناسیان دربارهی ورودش به این حرفه می گوید: «بچه بودم و با گِل سرخ بازی می کردم که خیلی در دسترس بود. گِل را صاف می کردم و به رنگ قهوه ای درمی آمد و با آن چیزهایی را می ساختم. یک روز به من گفتند که «سنگتراش می شوی؟» و من هم گفتم «می شوم»؛ بدین سان آمدم به این کار و ماندگار شدم.»
از استاد خواستیم نقطهی شروع مان مزار یحیی باشد. هوهانس آبکاریان، مشهور به «یحیی تارساز» که تارهایش اشرف تارها بود.
یحیی، زادهی ۱۲۵۴ خورشیدی در اصفهان و فرزند خاچیک نجارباشی، بود و از کودکی با تار و سایر وسایل موسیقی آشنا شد. سپس خودش آغاز به ساختن تار کرد و ابتدا از الگو و اندازهی تار استاد فرج الله استفاده کرد، اما با کمی تغییر و تصرف در این ساز، زیبایی و صدای آنرا بالا برد. نحوهی ساختن کاسه، تراش داخل کاسه، نحوه نصب دسته به کاسه، تناسب کاسه بزرگ به کاسه کوچک، تناسب کاسه به دست، از مهم ترین خاصیت های تارهای استاد یحیی بود که بعدها نامش را روی تارهایش حک کرد و البته وقتی او خرکی را برای نخستین بار امتحان می کرد و ازنظر صدادهی مناسب بود دیگر آنرا تغییر نمی داد و آن خرک را برای همیشه روی تار نگه می داشت. استاد یحیی تارساز در ۲۸ بهمن ۱۳۱۰ در سن ۵۶ سالگی درگذشت.
مزار هوهانس آبکاریان (یحیی تارساز)
منبع: decorpardaz.ir
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب