صالح آبادی:
اصلاح یارانه ها به مدلول حذف ارز ترجیحی نیست
دکور پرداز: رییس کل بانک مرکزی با اعلان اینکه با اصلاح نظام یارانه ها رانت ناشی از ارز ارزان دیگر وجود نخواهد داشت، اظهار داشت: امروز شکل پرداخت یارانه اصلاح شده؛ بدین سبب حذف ارز ترجیحی مدلول ندارد.
به گزارش دکور پرداز به نقل از ایسنا، علی صالح آبادی در یک برنامه تلویزیونی اظهار نمود: زمانی که واردکننده با ارز ۴۲۰۰ تومانی کالا وارد می کرد، به سبب تفاوت قابل توجه نرخ نیما و ارز ترجیحی موجب واردات بیش از نیاز می شد که قسمتی از واردات به کشورهای دیگر قاچاق می شد؛ یعنی کشورهای دیگر هم از منابع ارزی ما بهره می بردند. همین طور به تولید داخل ضربه جدی وارد می شد، چون تولید برای تولیدکننده داخلی صرف نمی کرد.
وی اضافه کرد: از طرف دیگر، کالای نهایی با قیمت متناسب ارز ترجیحی به دست مردم نمی رسید. در سالهای اخیر بیش از ۷۰ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات تخصیص داده شد که بخش زیادی از آن به سفره مردم نرسید.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: امروز شکل پرداخت یارانه اصلاح شده است؛ بدین سبب حذف ارز ترجیحی مدلول ندارد. یارانه ای که به واردکننده پرداخت می شد، حالا به مصرف کننده پرداخت می شود. وقتی اصلاح صورت می گیرد در مرحله اول اصلاح قیمتی اتفاق می افتد که نیاز به توضیح دارد.
صالح آبادی بیان کرد: درست است که ابتدا نرخ کالاهای اساسی تغییر می کند، اما مسئولین باید تشریح کنند که افزایش قیمت به شکل یارانه به مردم پرداخت می شود.
وی با اعلان اینکه اگر اصلاح یارانه ها زودتر اجرائی می شد بهتر بود، اظهار داشت: باتوجه به جنگ روسیه و اوکراین، قیمت جهانی کالاها افزایش پیدا کرد و بسیاری از کشورها تعرفه واردات را صفر کردند و انگیزه قاچاق از کشور ما بیشتر هم شد؛ بدین سبب اگر امسال تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی ادامه پیدا می کرد هدر رفت منابع ارزی بیشتر می شد.
رانت ارز ارزان از بین می رود
رئیس کل بانک مرکزی اضافه کرد: ما ارز را ارزان به واردکننده می دادیم اما در خیلی از موارد، واردکننده و توزیع کننده از رانت استفاده می کردند و مردم کمتر سود می بردند. با اصلاح یارانه ها رانت ناشی از ارز ارزان دیگر وجود نخواهد داشت.
مشکلی در تامین ارز کالاهای اساسی نداریم
وی افزود: هیچ مشکلی در تامین ارز کالاهای اساسی وجود ندارد؛ چه بسا که در روش جدید سهل تر می شود؛ چونکه ارز واردات حالا هم از جانب بانک مرکزی تامین می شود و هم در سامانه نیما تامین خواهد شد. همین طور به سبب افزایش قیمت و میزان فروش نفت و فرآورده های نفتی، درآمدهای ارزی بیش از گذشته شده است.
FATF مانعی برای تجارت نیست
صالح آبادی اظهار داشت: در زمینه صادرات نفتی و غیر نفتی از سال قبل تا کنون وضعیت بسیار بهتری نسبت به گذشته داریم و بدون شک امسال درآمد ارزی و تامین ارز بیشتر از قبل خواهد بود. علاوه بر این، روابط خوبی به لحاظ بانکی با کشورهای منطقه، همسایه و دوست برقرار شده است.
رئیس کل بانک مرکزی بیان کرد: با کشورهایی که رابطه همکاری مشخصی داریم FATF مانع تجارت و تعامل ما نیست، بلکه مانع اصلی دراین زمینه تحریم هاست که با سازوکاری این مساله نیز برطرف شده است. سال قبل روزانه حجم قابل توجهی واکسن وارد شد که همین مورد را تایید می کند.
اقدامات بانک مرکزی برای مبارزه با قاچاق ارز
وی درباره اقدامات بانک مرکزی برای مبارزه با قاچاق ارز با اشاره با اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، اظهار نمود: اصلاحات این قانون امکانات خوبی برای مبارزه با قاچاق ارز می دهد و یکی دیگر از موضوعات موثر در مبارزه با قاچاق ارز، حاکمیت ریال است که حالا نقل و انتقالات وجوه بوسیله سامانه های مربوطه تحت نظارت است و با آن بخش از وجوه مربوط به قاچاق ارز برخورد می شود. بدین منظور، هم اکنون برای نقل و انتقال مبالغ بالای ۲۰۰ میلیون تومان باید مستندات به بانک ارائه شود.
تفکیک حساب های شخصی و تجاری؛ به زودی
صالح آبادی افزود: از طرف دیگر، سازمان امور مالیاتی نیز با وضع مالیات از قاچاقچیان ارز، به مبارزه با قاچاق ارز کمک می نماید. هم اکنون بیشتر کارتخوان ها و سایر درگاه های پرداخت بوسیله حاکمیت ریال و سامانه های بانک مرکزی تحت اشراف نظام مالیاتی قرار گرفته است و تفکیک حساب های شخصی و تجاری هم به زودی اجرا می شود که می تواند به شفافیت وجوه ریال کمک نماید.
وی با اعلان اینکه قواعد نظارتی مختلفی در بانک مرکزی وجود دارد، اضافه کرد: مقرر است این قواعد نظارتی در سامانه سمات پیاده و این سامانه هوشمند شود و تسهیلات در این قالب پرداخت گردد.
برنامه های بانک مرکزی برای کنترل نقدینگی
رئیس کل بانک مرکزی درباره کنترل نقدینگی اظهار داشت: محورهای اصلاح نظام بانکی تدوین و به دولت ارائه شده و کارهای مربوط به آن شروع شده است که اصلاح رابطه دولت با بانکها و بانک مرکزی، اصلاح رابطه بانک مرکزی با بانکها و بانکها با مشتریان همچون محورهای اصلی این اصلاح است. موارد موثر در رشد نقدینگی و پایه پولی، استقراض دولت از بانک مرکزی، بدهی بانکها به بانک مرکزی، خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی و انتشار اوراق توسط دولت می باشد که برای همه این موارد سازوکارهای لازم پیش بینی شده است.
به گفته وی یکی از برنامه های جدی بانک مرکزی که شروع شده، کنترل ترازنامه بانک هاست که این موضوع، رشد نقدینگی را کنترل می کند و تعیین می شود که هر بانکی متناسب با ظرفیت ها و سیاست های خود چه میزان می تواند رشد ترازنامه داشته باشد.
فراهم شدن امکان فروش ارز دولتی در بانکها
صالح آبادی اشاره کرد: امسال علاوه بر بانک مرکزی، بانکهای دولتی هم می توانند عامل فروش ارزهای دولتی باشند. اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی هم به این مساله کمک می نماید که این ارزها به قیمت بازار فروخته شود. بر طبق قانون بودجه امسال، بانکها برای استقراض و دریافت خطوط اعتباری از بانک مرکزی باید وثیقه بگذارند که عامل مهمی در کنترل تورم و نقدینگی است. علاوه بر این، بانکها باید برای مدیریت نقدینگی خود برنامه داشته باشند و این برنامه را به بانک مرکزی اعلام کنند تا دراین زمینه پاسخگو باشند و در صورت کمبود نقدینگی، آنرا بوسیله بازار بین بانکی و انتشار اوراق تامین کنند.
کاهش حجم اوراق در بانک مرکزی
وی بیان کرد: در گذشته اوراق را فقط بانکها خریداری می کردند که امسال صندوق ها نیز در این مساله مشارکت خواهند کرد. با ریپوی معکوس، حجم اوراق در بانک مرکزی کم شده که می تواند به مدیریت بازار پول کمک نماید.
رئیس بانک مرکزی اضافه کرد: امسال وضعیت بهتری نسبت به قبل در حوزه پایه پولی و نقدینگی دنبال خواهیم کرد. بدهی دولت باید به سمت کاهش برود و انتظار ما این است که اگر منابع ارزی دولت بهتر شود، بدهی های دولت به بانک مرکزی از این محل تسویه شود. امیدواریم که امسال با بهبود درآمدهای ارزی دولت، بدهی های ارزی دولت تسویه شود.
وی افزود: کسری بودجه دولت بوسیله انضباط مالی با برنامه ها و جلسات منظمی که بین بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصاد پیش می رود ان شاالله کنترل خواهد شد.
اثر تورمی اصلاح یارانه ها کمتر از ۱۰ درصد است
رئیس کل بانک مرکزی اظهار داشت: با محاسباتی که انجام شده، پیش بینی می شود اثر تورمی عادلانه سازی یارانه ها کمتر از ۱۰ درصد باشد. مسئول اصلی فراهم شدن زیرساخت کالابرگ الکترونیک وزارت اقتصاد است که بانک مرکزی هم به آنها کمک می نماید که امیدواریم طی دو ماه اجرائی شود. تا آن زمان که زیرساخت های لازم برای تخصیص کالابرگ فراهم نشود، پرداخت یارانه نقدی ادامه خواهد داشت.
وی بیان کرد: در اصلاح رابطه بانکها با مشتریان اقدامات خوبی انجام شد. در بخش تسهیلات خرد بایستی دسترسی مردم به منابع بانکی و وثایقی که باید به بانکها بدهند تسهیل شود که خوشبختانه انجام و ابلاغ گردید. امکان اعتبارسنجی و افتتاح حساب و امضای الکترونیک برای انجام غیرحضوری کارهای بانکی انجام شد. بخشنامه ای ابلاغ کردیم تا با اعتبارسنجی مناسب و با حداقل وثایق مردم بتوانند تسهیلات خرد تا ۲۰۰ میلیون تومان دریافت نمایند که حتما نتایج خوبی خواهد داشت.
منبع: decorpardaz.ir
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب