بررسی آمارها نشان می دهد
سهم ۲۵ درصدی اضافه برداشت های بانک آینده در رشد پایه پولی سال۱۴۰۱
به گزارش دکور پرداز، آمارها نشان داده است که به علت ناترازی بانک آینده، بدهی این بانک به بانک مرکزی روند صعودی داشته است، به صورتی که پارسال ۲۵ درصد از رشد پایه پولی ناشی از اضافه برداشت این بانک از منابع بانک مرکزی بوده است.
به گزارش دکور پرداز به نقل از ایسنا، پایه پولی به پولی گفته می شود که منشاء انتشار آن بانک مرکزی است. به عبارت دیگر هرگونه پولی از که ناحیه بانک مرکزی منتشر شود، پایه پولی به حساب می آید.
پایه پولی (از منظر مصارف) هم دارای چهار جزء خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی، خالص بدهی دولت به بانک مرکزی، خالص بدهی بانکها به بانک مرکزی و سایر دارایی هاست. یکی از مولفه های مهم سایر دارایی ها، مابه التفاوت خرید و فروش اوراق اسناد خزانه در چارچوب عملیات بازار باز است.
برپایه آمار، در سال ۱۴۰۱ خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی کمتر از یک درصد رشد کرد و خالص بدهی دولت به بانک مرکزی هم منفی بوده است. بررسی ها نشان داده است یکی از مهم ترین عوامل رشد پایه پولی در سال گذشته، رشد خالص بدهی بانکها به بانک مرکزی بوده است.
این درحالی است که در میان بانکهای کشور، در سال ۱۴۰۱، چند بانک خصوصی و همینطور یک بانک دولتی به خاطر برخی تعهدات و وظایف حاکمیتی، بیشترین رشد بدهی به بانک مرکزی را داشته اند. اما به صورت مشخص، بانک آینده بالاترین رشد بدهی را به بانک مرکزی داشته است به صورتی که ۲۵ درصد از کل رشد پایه پولی در سال ۱۴۰۱، ناشی از بدهی این بانک به بانک مرکزی در چارچوب اضافه برداشت از منابع بانک مرکزی بوده است.
به عبارت دیگر، اگر فقط این بانک در سال ۱۴۰۱ از بانک مرکزی اضافه برداشت نمی کرد، رشد پایه پولی، ۲۵ درصد کمتر رشد می کرد. این اتفاق به معنای آن است که هزینه این اتفاق از سوی همه ۸۵ میلیون مردم ایران درحال پرداخت است. این مسئله نشان داده است ناترازی نقدینگی این بانک بسیار بالاست و اگر وضعیتش به همین شکل ادامه یابد، در سال ۱۴۰۲ هم باید شاهد افزایش بسیار زیاد بدهی این بانک به بانک مرکزی باشیم.
گفته می شود مهم ترین عامل ناترازی این بانک، پرداخت سپرده ها به افراد مرتبط به بانک و شرکتهای زیرمجموعه خود بانک است. این درحالی است که عمده تسهیلات پرداختی غیرجاری شده و بانک نمی تواند از محل سرمایه گذاری ها و تسهیلات اعطایی، درآمد مناسبی کسب کند، اما هر ماه باید سود سپرده گذاران را پرداخت کند. ازاین رو از این محل گرفتار ناترازی می شود.
برپایه این گزارش، این بانک در صورتی می تواند به وضعیت استاندارد برسد که همه منابع پرداختی، وصول شود و جریان درآمد و هزینه به حالت تعادل بازگردد اما با توجه به وضعیت سهامداری و دارایی های بزرگ و بدون مشتری، امکان تبدیل این دارایی های منجمد به منابع نقد، دشوار است.
زیان انباشته گروه بانک مرکزی در سال ۱۴۰۱ به ۱۴۰ هزار میلیارد تومان رسیده در حالیکه سرمایه ثبت شده این بانک فقط ۱۶۰۰ میلیارد تومان است. در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار با سلب حق رای سهام سهامدار مازاد بانک آینده، به دنبال آغاز اصلاحات ساختاری در این بانک بود اما متاسفانه از آن تاریخ تابحال با شکایت سهامداران، این مصوبه شورای پول و اعتبار نقض شده است. دیوان عدالت اداری تابحال دو بار مصوبه شورای پول و اعتبار را تایید و سه بار آنرا نقض کرده است.
منبع: decorpardaz.ir
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب